امروزه با توجه به بالا بودن حجم مشغلههای انسان، استفاده از پادکست به بالا بردن آگاهی و دانش مردم کمک بسیاری میکند. این که شما همزمان میتوانید به کارتان مشغول باشید و در عین حال دانش کسب کنید، از فواید استفاده از پادکست است و میتوانید درحالی که به نظافت خانه میپردازید، به یک پادکست روانشناسی گوش دهید.
کاربرد پادکست فقط مختص به این موارد نیست، بلکه پادکست در آموزش ، بازایابی و تجارت و ... هم استفاده میشود.
در این مقاله مفاهیم پادکست، تولید و انتشار پادکست را عنوان میکنیم با همراه باشید. میتوانید مقالات دیگر در بلاگ وستا را از اینجا مطالعه و مشاهده نمایید.
پادکست، یک صدای ضبط شده است که در بستر اینترنت به اشتراک گذاشته میشود. درواقع پادکست حدودا در اوایل سال ۲۰۰۰ وارد زندگی انسان شد و در سال ۲۰۰۴ با عنوان مقاله "انقلاب شنیداری" در روزنامه گاردین سروصدا زیادی راه انداخت و نظر بسیاری را به خود جلب کرد. واژه Podcast برگرفته از دو کلمه Ipod (موزیک پلیر اپل) و Broadcast (انتشار گسترده) است. پادکست یکی از قالبهای تولید محتوا است که در کنار متن، ویدیو و عکس، جایگاه و طرفداران خاص خود را دارد.
آن چه از تعریف پادکست در ذهن ما تداعی میشود، همسان با رادیو است. اما واقعیت این است که استفاده از پادکست، مزیتهای بیشتری نسبت به رادیو دارد. به عنوان مثال، برای اینکه از رادیو استفاده کنید، مثلا اگر بخواهید داستان "هزار ویک شب" را بشنوید، باید تا ساعت ده شب منتظر بمانید، در حالی که پادکستهای "هزار ویک شب" را هر در زمان میتوانید دانلود و گوش کنید. بنابراین برخلاف رادیو، دسترسی به پادکست هیچ محدودیت زمانی ندارد.
همچنین در رادیو، برنامهها برای ۲۴ ساعت زمانبندی میشوند. بنابراین در این زمان امکان اجرا تعداد محدودی از برنامهها وجود دارد، در حالی که بارگذاری پادکست با تعداد زیاد در روز امکان پذیر است. و در آخر، در پادکست، این مخاطبان هستند که پادکست را انتخاب میکنند، در حالی که انتخاب و چینش برنامههای رادیو، دست مخاطب نیست.
احتمالاً بعد از تولید پادکستها، به این فکر افتادید که آن را در چه جاهایی و با چه هدفی میتوانید به اشتراک بگذارید. قبل از این که سراغ مراحل آپلود پادکست برویم، یک نکته طلایی را همیشه در نظر داشته باشید، شاید این مهمترین مرحله انتشار پادکست و اصلا مهمترین گام تولید پادکست باشد! "برای پادکست یک فیدِ RSS بسازید." وجود این فید به قدری ضروری است که برخی آن را در تعریف پادکست وارد کردند و اصلاً پادکستی که فید نداشته باشد را پادکست نمیدانند. البته از نظر ما این تعریف صحیح نیست و به همان تعاریف قبلی پادکست بسنده میکنیم. پس در ادامه با هم ببینیم که این فیدچیست؟ و چرا وجود آن اهمیت دارد؟
همان طور که کانالهای رادیویی روی یک فرکانس و سیگنال خاص منتشر میشوند، پادکست هم باید یک آدرسِ فید منحصر به فرد داشته باشد. اگر پادکست را بدون تهیه فید در وبسایت یا هر جای دیگر قرار دهید، مخاطب برای دسترسی به آن باید تک تک وب سایتها را باز و جستجو کند تا پادکست شما را ببیند. در این میان، هم ترافیک داده زیادی را از دست میدهد و هم شما به شانس بیشتری نیاز دارید تا مخاطب موردنظر پادکستِتان را پیدا کند.
درحالی که با فید، پادکست به راحتی در دسترس مخاطبان قرار میگیرد و میتوان پادکست را در همه اپلیکیشنها پیدا کرد؛ به عبارت دیگر فیدِ پادکست، لینکی است که دسترسی به پادکست از طریق اپلیکیشنهایی به غیر از منبع منتشر کننده را فراهم میکند. برنامههای متفاوت میتوانند با استفاده از این لینک، پادکستها را در دستههای مختلف تقسیمبندی کنند.
فیدِ پادکست، یک متا دیتا کامل (متا دیتا: داده و اطلاعاتی در مورد دادههای دیگر) برای پادکست است. مهمترین اجزای آن، عنوان پادکست، توضیحات، طبقهبندی ناشر، ایمیل، تصویر کاور، خلاصه و زبانِ پادکست است. این متا دیتا، دسترسی مخاطبان و شنوندگان به پادکست شما را راحت تر میکند.
این میزبانها هستند که به شما آدرس فید میدهند. میزبانهای خارجی و داخلی متعددی برای میزبانی از پادکست وجود دارد، که معروفترین میزبانان خارجی عبارتند از : پادبین (Podbean)، لیبسین(LibSyn)، بلوبری(Blubrry)، انکر(Anchor)، ساوند کلاود (SoundCloud) و ... همچنین در ایران هم سایتهای ناملیک و شنوتو در دسترس پادکسترها قرار دارند.
میزبان، پیام شما را به گوش شنونده میرسانند. از بارزترین و مهمترین امکاناتی که میزبان برای پادکستها فراهم میکند، امکان آپلود و ذخیره سازی پادکستها، ارائه فید آر اس اس (RSS feed) است. تا به کمک این فید محتوای صوتی یا همان پادکست را توزیع کنید. همچنین پادکست در اپلیکیشنهای مختلف مثل گوگل پادکست (Google podcast) پخش شود. خدمت مهم دیگری که میزبانان ارائه میدهند، ارائه آمار تعداد شنوندگان پادکست است.
میزبان، آمار پادکستها را در مدت زمان مختلف، در اختیار پادکستر قرار میدهند تا با تحلیل این آمار، سلیقه مخاطبان و میزان استقبال آنها از پادکست را متوجه شوند. با تکیه بر این اطلاعات، برای تولید پادکستهای بعدی برنامهریزی کنید. این سه سرویس، مهمترین امکاناتی است که میزبان، در اختیار پادکستر قرار میدهد. البته ممکن است برخی میزبانها، امکانات بیشتری را فراهم کنند. اما شاخصه بارز برای انتخاب یک میزبان مناسب، ارائه این سه سرویس برای پادکسترها است.
بعد از اینکه فایل را در میزبان موردنظر آپلود و آدرس فید را دریافت کردید، این آدرس را برای یک دایرکتوری (مثلاپل پادکست و یا گوگل پادکست) بفرستید تا مورد تایید قرار بگیرد. این کار ممکن است یک یا دو روز طول بکشد. بعد از این مرحله، پادکست شما را روی اپلیکیشنهای پادگیر قرار میگیرد و در دسترس شنوندگان است.
معمولاً در ابتدای تولیدِ پادکست، ترجیح پادکسترها بر این است که هزینه زیادی بابت تولید و انتشار پادکست پرداخت نکنند. بنابراین آنها دوست دارند سراغ یک میزبان رایگان بروند. انکر(Anchor)، یک میزبان برای پادکست است که در سال ۲۰۱۸ بیشتر بر سر زبانها افتاد. از مزیت آن، رایگان بودن ارائه خدمات است. معمولاً تازه واردها علاقه زیادی به این میزبان نشان میدهند. اما به مرور زمان احتمالاً پادکسترها، امکانات بیشتری را در یک میزبان جستجو میکنند.
پادبین (Podbean)، یکی از میزبانهای معروف پادکست است که امکانات عادی را به صورت رایگان و امکانات پیشرفته و متنوعتر را با دریافت هزینه، ارائه میدهد. میزبان بلوبری (Blubrry) هم تا آنجا که میدانیم امکانات رایگان ارائه نمیدهند. اما میتوان برای عضویت در آن و بارگذاری پادکستها، کد تخفیف بگیرید. لیبسین(LibSyn)، یک کد تخفیف در اختیارتان قرار میدهد. با این کد میتوانید تا یک ماه رایگان در آن عضو باشید، این میزبان را ارزیابی کنید و سپس تصمیم بگیرید که تمایل دارید که کار با آن را ادامه دهید یا خیر؟
در مورد ساوند کلاد (SoundCloud)، این نکته را باید مدنظر داشت که این میزبان آمارهای دقیقی را به پادکسترها ارائه نمیدهد. البته در حجم محدود، امکان استفاده رایگان از آن نیز وجود دارد. همچنین از میزبانهای متفاوت دیگری نیز میتوان صحبت کرد، بهتر است سراغ میزبانهای داخلی هم برویم. ناملیک و شنوتو، دومیزان داخلی رایگان هستند اما از لحاظ ارائه آمار به پادکسترها، متاسفانه تا حدودی ضعیف عمل میکنند.
در چند سال اخیر، تولید محتوا صوتی به شکل پادکست، رشد انفجاری داشته است. به دلایل زیادی هم محبوب تولیدکنندگان محتواست و هم مورد علاقه مخاطبان است. تولید یک پادکست، نسبت به ویدیو، هزینههای کمتری دارد. همچنین پادکستها با تجهیزات ارزان قیمتتری تولید میشوند.
بنابراین کارشناسان تولید محتوا به تولید پادکست علاقه زیادی دارند. از طرفی پادکستها مورد علاقه مخاطبان هم هستند، زیرا مخاطب میتواند در هنگام کار به آنها گوش دهد و به نوعی همزمان چند کار را با هم انجام دهد. تعداد زیاد علاقهمندان به پادکستها، به افزایش ترافیک سایت کمک میکند. پادکستها برای کسب و کارها مخاطب و مشتری پیدا میکنند. رعایت برخی نکات، برای سئو و بهینه کردن پادکستها مفید است. نکاتی مثل شناخت مخاطب، پیدا کردن کلمات کلیدی، بهینهسازی عنوان پادکست و بهینهسازی متا داده پادکست.
گوگل پادکست، منبع منتشر کننده پادکست است که اپلیکیشن آن بهتازگی برای کاربران اندروید ارائه شده. با استفاده از این پلتفرم شما میتوانید به میلیونها پادکست دسترسی داشته باشید و به آنها گوش دهید و یا منتشر و دانلود کنید. یکی از ویژگیهای خوب گوگل پادکست، داشتن لیست علاقهمندیها است که شما میتوانید پادکستهای مورد علاقه خود را در لیستی قرار دهید و هر زمان که نیاز داشتید به راحتی درگوشی خود و یا هر گوشی که به اکانت گوگل شما متصل باشد، به آنها دسترسی داشته باشید.
از قابلیتهای خوب این پلتفرم sync بودن روی دستگاههای متصل به اکانت گوگل است که شما در صورتی که نیمی از یک پادکست را گوش دهید، زمان توقف آن در گوگل پادکست ذخیره و شما و میتوانید ادامه آن را روی دستگاههای دیگر بدون آن که به دنبال زمان توقف و فایل آن بگردید، ادامه آن پادکست را گوش دهید. گوگل پادکست بسیار هوشمند است، و در قسمت پیشنهادات و جستجو، پادکستهایی را به شما پیشنهاد میکند که بر اساس سلیقه شما بوده و شما با کارکردن با این پلتفرم بسیار لذت میبرید.
در حال حاضر اپل پادکست(Apple Podcasts)، پر طرفدارترین و معروفترین دایرکتوری برای پادکستها است. ۷۰ درصد آمار شنیدنِ پادکست، مربوط به اپل پادکست است در حالی که سهم گوگل پادکست (Google Podcasts) تنها دو درصد است. اما با وجود این تفاسیر، یکی از دلایل مهمی که پادکسترها برای قرار دادن پادکست خود، سراغ گوگل پادکست بروند، طراحی ساده API گوگل است.
برای ثبت پادکست در گوگل مراحل زیر را طی کنید:
شاید از نظر شما ضبط کردن پادکست کار دشواری باشد، اما شما میتوانید فقط با داشتن یک گوشی هوشمند پادکستهای خیلی خوبی ضبط کنید. برای ضبط کردن یک پادکست حرفهای فقط نیاز به یک میکروفون خیلی خوب و محیط آرام و گویندهی حرفهای و یک اپلیکیشن ضبط پادکست هست. در فروشگاههای اپلیکیشن گوگل و اپل تعداد زیادی اپلیکیشن برای ضبط پادکست منتشر شده، اما آیا عملکرد آنها یکسان است؟ در ادامه ما 5 اپلیکیشن برتر برای ضبط پادکست به شما ارائه دادهایم که عملکرد بسیار خوبی دارد.
در نظر داشته باشید میتوانید برای مطالعهی دیگر مقالات مرتبط با بازاریابی محتوایی نوشته شده در بلاگ وستا، از اینجا اقدام کنید.
تن مقال
تن مقال
تن مقال
شرکت دانشبنیان وستا از سال ۱۳۹۰ با همکاری گروهی از جوانان خلاق و پرتلاش فعالیت خود را آغاز کرد. این جوانان با نگاه به آیندهای روشن، دانش و مهارتهای خود را در حوزه تکنولوژی به کدهای برنامهنویسی برای وبسایتها و اپلیکیشنها تبدیل کردند. با هدف گسترش فعالیتها و حضور در رقابتهای بزرگتر، تصمیم گرفتیم تا بهصورت یک شرکت رسمی وارد عرصه شویم. بدین ترتیب شرکت وستا سیستم با ساختاری فنی و مهندسی شکل گرفت و حضور ما در جامعه فناوری ایران پررنگتر شد. همزمان با پیشرفت تکنولوژی و افزایش دسترسی به اینترنت، وستا توانست با ارائه فناوریهای نوین، جایگاه خود را بهعنوان یک شرکت دانشبنیان تثبیت کند و در لیست برترین شرکتهای ایران قرار گیرد. ما در وستا، بهعنوان خانوادهای بزرگ، از چندین تیم متخصص در حوزههای مختلف تشکیل شدهایم و با همدلی و همکاری، به دنبال تحقق رویاهایمان هستیم. تماشای تحقق آنچه روزی تنها در ذهن داشتیم و اکنون به واقعیت پیوسته، برای ما لذتبخش است. اکنون آمادهایم تا با استفاده از دانش و تخصص خود در حوزه فناوریهای روز، به بهترین شکل ممکن به مشتریان و کارفرمایان عزیز خدمترسانی کنیم.
خدمات طراحی سایت وستا
خدمات طراحی اپلیکیشن وستا
از وستا بیشتر بدانید
نمادها و مجوزهای وستا
Hello[at]Vestateam.net
تمام حقوق این سامانه برای شرکت وستا رهاورد طاها محفوظ بوده و هر گونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد © 2011-
Design and Development by △ @faridRezvani © Ғ Δ R I D R Σ Z V Δ Π I ┗Δ