تفاوت SEO و SEM چیست؟

 
 




مقالات وستا

تفاوت SEO و SEM چیست؟

برای موفقیت در هر کسب‌وکاری نیاز به آشنایی با انواع دانش‌های فنی مرتبط با آن کار خواهید داشت. شغل‌هایی که در فضای اینترنت و در قالب وبسایت‌ها به ارائه‌ی خدمات خود می‌پردازند، تحت تأثیر عوامل متعددی هستند، دو عاملی که آشنایی، تسلط و اجرای مناسب آن‌ها باعث موفقیت هر وبسایتی خواهد بود، SEO و SEM هستند. این دو مفهوم که تفاوت‌های بسیاری با یکدیگر دارند، از رابطه‌ی تنگاتنگی با هم، بهره‌مند هستند. با توجه به اهمیت آشنایی با این دو موضوع، در این مقاله پس از آشنا کردن شما با مفاهیم SEO و SEM، به بررسی تفاوت‌های آن‌ها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

همچنین برای مطالعه‌ی مقالات دیگر حوزه‌ی سئو از اینجا می‌توانید وارد شوید.

 

تفاوت SEO و SEM

سرچ مارکتینگ یا بازاریابی جستجویی چیست؟

پیش از آن که وارد بررسی کردن دو دنیای SEO و SEM شویم نیاز است که با اصطلاح بازاریابی جستجویی آشنا شوید. بازاریابی جستجویی یا Search Marketing عبارت است از هر تاکتیکی که به مارک تجاری کمک می‌کند تا با حضور در صفحه نتایج موتور جستجو، مورد توجه قرار گیرد. منظور از اجرای این تاکتیک‌ها آن است که وب‌سایت شما در رتبه‌بندی بالاتری در حین جستجو قرار گیرد و همزمان از قابلیت جستجوی بالاتری برخوردار شود که هر دوی این اهداف باعث افزایش بازدیدکنندگان و ترافیک سایت خواهند شد.

همانطور که در ادامه نیز طور کامل توضیح خواهیم داد، دو دسته استراتژی SEO و SEM در سرچ مارکتینگ مطرح هستند. این دو اصطلاح هر کدام کارکرد خود را دارد اما در یک اشاره‌ی کلی در ارتباط با سرچ مارکتینگ می‌توانیم بگوییم که SEO با استفاده از استراتژي‌هایش باعث ایجاد ترافیک ارگانیک مرتبط موضوعات وب‌سایت می‌شود، در حالیکه SEM دارای استراتژی‌های مالی برای ظاهر شدن در نتایج جستجو است.

 

سئو یا SEO چیست؟

سئو، مخفف واژه‌ی Search Engine Optimization به معنای بهینه‌سازی موتور جستجو است. منظور از بهینه‌سازی آن است که با استفاده از انواع روش‌ها و تاکتیک‌هایی که مغایرتی با اصول موتور جستجو ندارند، اقدام به بهبود رتبه‌ی سایت در نتایج جستجو کرد. از آن جایی که اصول سئو دارای گستردگی‌های زیادی است، باید از یک تیم متخصص برای این کار استفاده کرد. از طرف دیگر، سئو در بخش‌های مختلفی از وب‌سایت باید رعایت شود و همین نکته باعث شده که مدیران وب‌سایت‌ها، به دنبال یک تیم کامل برای اجرای این کار باشند.

انواع سئو

سئو را به دو روش کلاه سیاه و کلاه سفید در سه دسته‌ی کلی شامل technical ،On Page و Off Page تقسیم می‌کنند. در ادامه شما را با این موارد آشنا می‌کنیم.

· سئوی کلاه سیاه

در این نوع سئو، از شیوه‌هایی استفاده می‌شود که برخلاف قوانین محتوایی است که موتورهای جستجو وضع نموده‌اند و به نوعی شیوه‌ی با ریسک بالا به حساب می‌آید. از طرف دیگر، سئوی کلاه سیاه باعث می‌شود که با هزینه‌ی کم‌تر و با سرعت بیشتری به هدف خود برسید. برخی از شیوه‌های آن شامل خرید بک لینک، پنهان کردن متن‌ها و استفاده از محتوای کپی شده است.

· سئوی کلاه سفید

در این شیوه بر خلاف شیوه‌ی کلاه سیاه، قواعد موتور جستجو به طور کامل رعایت می‌شود. سئوی کلاه سفید باعث می‌شود که در طول زمان، کم‌ترین ضرر احتمالی به سایت وارد شود چرا که هیچ کاری که با قوانین موتور جستجو مغایرت داشته باشد صورت نگرفته‌است. برخی از تکنیک‌های سئوی کلاه سفید استفاده از کلمات کلیدی، بک لینک طبیعی، پشتیبانی از محتوا در شبکه‌های اجتماعی و استفاده از انواع سئوهای داخلی، خارجی و تکنیکال هستند.

· سئوی On Page

سئوی داخلی یا On Page شامل استفاده از تکنیک‌هایی در حوزه‌ی کدهای HTML و محتوا هستند که باعث بهبود رتبه‌بندی سایت می‌شوند. این تکنیک‌ها با در نظر گرفتن تمامی عوامل داخلی سایت اجرا می‌شوند و نتیجه‌ی آن‌ها کاملا مرتبط با نحوه‌ی کار شما خواهد داشت. استفاده مناسب از تگ‌های عنوان، متا و هدینگ و همچنین بهینه‌سازی تصاویر، داشتن سایت ریسپانسیو، استفاده بهینه از کلمات کلیدی و افزایش سرعت سایت، همگی قسمتی از تکنیک‌های هستند که در سئوی On Page اجرا می‌شوند.

می‌توانید برای مطالعه‌ی مقاله‌ی "سئوی  ON PAGE چیست؟" از اینجا وارد شوید.

· سئوی Off Page

تکنیک‌هایی که در سئوی خارجی یا Off Page اجرا می‌شوند، در خارج از سایت و صفحه قرار دارند. کنترل نتایج در این بخش، کاملا در دست شما نیست اما میزان اثر کردن آن در رتبه‌بندی موتور جستجو بیشتر از سئوی داخلی است اگر چه که بدون تمرکز بر سئوی داخلی، محکوم به شکست خواهید بود. برخی از تکنیک‌های سئوی خارجی، انواع بازاریابی محتوایی، بوکمارک کردن، لینک‌دهی و ایجاد کمپین تبلیغاتی هستند.

 

بازاریابی موتور جستجو یا SEM چیست؟

 بازاریابی موتور جستجو یا SEM از اصطلاح Search Engine Marketing اخذ شده است. این اصطلاح به معنای عملی است که از استراتژی‌های پرداختی برای افزایش قابلیت جستجو استفاده می‌کند. تا چند سال پیش، SEM را برای توصیف فعالیت‌های SEO و جستجوی پولی به کار می‌بردند اما امروزه، معنای مستقلی دارد. در حقیقت وب‌سایت‌ها و کسب‌وکارهای اینترنتی با استفاده از SEM، اقدام به پرداخت هزینه‌ی تبلیغات برای نشان دادن در وب‌سایت‌ها و افزایش ترافیک ورودی به وبسایت را می‌کنند. این دسته از تبلیغات در هر وبسایتی قابل مشاهده هستند.

نحوه‌ی کار SEM

همانطور که ذکر شد، SEM به عنوان تبلیغات پولی شناخته می‌شود. موتورهای جستجو از الگوریتم‌های خاصی استفاده می‌کنند تا از ارتباط میان محتوای تبلیغ و نتایج جستجو، مطمئن باشند. در SEM، تبلیغات در بالای صفحه و در کنار صفحات نتایج موتور جستجو ظاهر می‌شوند تا بیشتر از نتایج ارگانیک در دید باشند. برای آن که بتوانید از این دسته از تبلیغات بهره‌مند شوید نیاز است که در مزایده‌ی گوگل شرکت کنید. در این مزایده دو عامل CPC و مرتبط بودن با نتایج جستجو دخیل هستند. این دو عامل را در زیر بررسی می‌کنیم.

· هزینه

 CPC، مخفف عبارت Cost Per Click به معنای هزینه به ازای هر کلیک است. برای آن که گوگل، تبلیغات شما را در اولویت خود نسبت به تبلیغات رقیب به نمایش درآورد باید CPC شما نسبت به رقبا، بیشتر باشد. البته این نکته با توجه به موضوع بعدی زیاد در اولویت قرار ندارد.

· ارتباط

عامل بعدی، مرتبط بودن است که باید کلمات کلیدی شما با چیزی که مخاطب سرچ می‌کند بیشترین نزدیکی و همخوانی را داشته باشد. این همخوانی باعث شده تا یک رقابت شدیدی در میان تولیدکنندگان محتوا برای پیدا کردن برترین کلمات کلیدی و استفاده‌ی مناسب از آن‌ها شکل گیرد.

 

برخی از پلتفرم‌های SEM

همانطور که می‌دانید، بستر SEM، موتور جستجو است که تبلیغات در حین سرچ شدن هر واژه‌ای به نمایش در می‌آیند. رایج‌ترین پلتفرم‌هایی که SEM در آن‌ها قرار دارد، گوگل و بینگ هستند. پرکاربردترین بستر SEM، گوگل ادز یا Google Ads است؛ جستجوهایی که در بستر گوگل صورت می‌گیرد بیش از چندین میلیارد است و به همین دلیل نیز، استفاده از تبلیغات پولی گوگل، انتخاب مناسبی خواهد بود. از طرف دیگر استفاده از بینگ نیز مزایای خود را دارد؛ برای مثال، شرکت بینگ ادعا کرده که بیش از 3 میلیون از مخاطبانش افرادی هستند که از گوگل استفاده نمی‌کنند و همین نکته باعث بیشتر دیده شدن شما خواهد شد. از طرف دیگر تبلیغاتی که در بینگ قرار می‌گیرند، می‌توانند در سایت‌های شریک بینگ مانند MSN و یاهو نیز قرار گیرند.

 

تفاوت SEO و SEM

با وجود تمامی نکاتی که تاکنون ذکر شد اما هنوز هم برخی از افراد این دو اصطلاح را به جای یکدیگر استفاده می‌کنند. به همین دلیل نیز در ادامه، مهم‌ترین تفاوت‌های SEO و SEM را توضیح خواهیم داد.

. تگ آگهی 

در SEM، تگ آگهی با عنوان “AD” ظاهر می‌شود در حالیکه SEO بدون هیچگونه تگ آگهی و با توجه به میزان موفق بودن عملکرد شما در رعایت قواعد، در رتبه‌بندی سرچ ظاهر می‌شود.

· هزینه

تفاوت بسیار مهم دیگری که بین SEO و SEM وجود دارد آن است که برای خرید تعداد کلمات کلیدی در SEM باید پول داد در حالیکه در SEO بحث استفاده از کلمات کلیدی به تولیدکننده‌ی محتوا مرتبط است و پرداختی به گوگل صورت نمی‌گیرد. همچنین در SEM با هر کلیکی که کاربر بر روی تبلیغات شما انجام دهد، باید هزینه‌ای را به گوگل پرداخت نمایید.

· مخاطب هدف

تفاوت دیگری که میان SEO و SEM مطرح است، نحوه‌ی تعیین مخاطبان هدفی است که قرار است محتوا برای آن‌ها به نمایش گذاشته شود. همانطور که پیش از این نیز ذکر کردیم، با استفاده از SEM، گوگل به نحوی تبلیغات را به نمایش می‌گذارد که بیشترین احتمال برای آن که مخاطب مرتبطی با محتوای شما وجود داشته باشد از آن بازدید نمایند در حالیکه در SEO، انتخاب مخاطب تنها در حیطه‌ی تولید محتوا در کنترل شما است و می‌توانید برای هر نوع مخاطبی که خواستید محتوا تولید نمایید اما نمایش و بازدید از آن می‌تواند توسط هر نوع مخاطبی صورت گیرد.

· زمان تأثیرگذاری

تأثیرگذاری SEO و SEM به میزان رعایت آن‌ها بستگی دارد، اما نکته‌ای که در این میان مطرح است آن است که تأثیر SEO به صورت تدریجی نمایان می‌شود و برای نتیجه گرفتن نیاز به زمان دارد و فاکتور زمان در آن دخیل است در حالیکه تأثیر SEM به صورت فوری است.

· میزان پیشرفت

میزان رشد و پیشرفت SEO همواره بیشتر از SEM بوده‌است چرا که تأثیر سئو دائمی است و پس از مدتی ناپدید نمی‌شود درحالیکه در SEM با اتمام قرارداد، تبلیغات شما دیگر به نمایش گذاشته نمی‌شوند.

 

سخن آخر

در این مقاله با بررسی تمامی مفاهیم مرتبط با SEO و SEM شما را با تفاوت‌های آن‌ها آشنا کردیم. نحوه‌ی استفاده از SEO و SEM همواره مورد بحث بوده‌است اما نکته‌ای که اکثر کارشناسان به آن اشاره دارند آن است که باید در ابتدا، سئوی سایت را بهبود بخشید و پس از تکمیل و رعایت تمامی نکات آن، به SEM پرداخت.

از اینکه تا اینجا همراه ما بودید، متشکریم. برای مطالعه‌ی همه‌ی مقالات از اینجا و برای مقالات دیجیتال مارکتینگ از اینجا وراد شوید.

نویسنده : وستا کانتنت تاریخ انتشار : دو شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۰
   همه مقالات   
 
 
 

درباره وستا


شرکت دانش‌بنیان وستا از سال ۱۳۹۰ با همکاری گروهی از جوانان خلاق و پرتلاش فعالیت خود را آغاز کرد. این جوانان با نگاه به آینده‌ای روشن، دانش و مهارت‌های خود را در حوزه تکنولوژی به کدهای برنامه‌نویسی برای وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها تبدیل کردند. با هدف گسترش فعالیت‌ها و حضور در رقابت‌های بزرگتر، تصمیم گرفتیم تا به‌صورت یک شرکت رسمی وارد عرصه شویم. بدین ترتیب شرکت وستا سیستم با ساختاری فنی و مهندسی شکل گرفت و حضور ما در جامعه فناوری ایران پررنگ‌تر شد. همزمان با پیشرفت تکنولوژی و افزایش دسترسی به اینترنت، وستا توانست با ارائه فناوری‌های نوین، جایگاه خود را به‌عنوان یک شرکت دانش‌بنیان تثبیت کند و در لیست برترین شرکت‌های ایران قرار گیرد. ما در وستا، به‌عنوان خانواده‌ای بزرگ، از چندین تیم متخصص در حوزه‌های مختلف تشکیل شده‌ایم و با همدلی و همکاری، به دنبال تحقق رویاهایمان هستیم. تماشای تحقق آنچه روزی تنها در ذهن داشتیم و اکنون به واقعیت پیوسته، برای ما لذت‌بخش است. اکنون آماده‌ایم تا با استفاده از دانش و تخصص خود در حوزه فناوری‌های روز، به بهترین شکل ممکن به مشتریان و کارفرمایان عزیز خدمت‌رسانی کنیم.

از وستا بیشتر بدانید

نمادها و مجوزهای وستا


  • اینستاگرام وستا
  • لینکدین وستا
  • توئیتر وستا
  • فیسبوک وستا
  • آپارات وستا


Hello[at]Vestateam.net

تمام حقوق این سامانه برای شرکت وستا رهاورد طاها محفوظ بوده و هر گونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد © 2011-