راهنمای استفاده از بوم کسب و کار و توسعه ایده

 
 




مقالات وستا

توسعه ایده بر اساس بوم کسب و کارها

بوم کسب و کار معمولاً زبان مشترکی برای ایجاد رابطه بین اشخاص، تصویر افکار و تدوین نظرها است. هنگامی که شخصی از شما بخواهد که کسب و کار خود را حداقل در عرض 10 دقیقه توضیح دهید، مناسب‌ترین راهکار این است که بوم کسب و کار خود را بیاورید. مدل BMC یک سیستم مدیریتی، توسعه ایده و کارآفرینانه راهبردی است که به شخص این امکان را می‌دهد که نوع کسب و کار خود را تشریح، برنامه‌ریزی و اختراع نماید، آن را به چالش بکشد و یا دگرگون نماید. بوم کسب و کار جدولی است که دپارتمان‌های متنوع یک کالا یا ایده، همچون زیر‌ساخت‌ها، کاربران، ارزش پیشنهادی و منبع های درآمدی را نشان می‌دهد.

توسعه ایده بر‌اساس بوم کسب و کار‌ها

 


مفهوم عنوان بوم کسب و کار اینگونه تعریف شده‌است: مدلی برای تهیه‌ی الگو برای کسب و کار جدید یا ثبت طرح کنونی که در کسب و کار مورد استفاده قرارمی‌گیرد. بوم کسب و کار به سازمان‌ها این امکان را می‌دهد تا بتوانند با دیدن تصویر تعامل بین حیطه‌های گوناگون کسب و کار خویش، فعالیت‌های خود را به بهترین شکل ممکن پیش‌ببرند. این مدل کسب و کار نخستین بار توسط الکساندر استروالدر شناخته‌شد. این جدول شامل توسعه ایده و کسب و کار است.

بر اساس تعریف استرو الدر مدل BMC یک سیستم مفهومی حاوی گروهی از عناصر و روابط بین آنها بوده و منطق کارتل در راستای در آمد‌زایی را مشخص می‌کند. این تعریف از بوم کسب و کار توسط استروالدر با توجه و استقبال  بسیاری روبرو شده‌است. به گونه‌ای که امروزه در بسیاری از کارتل‌های موفق دنیا و شرکت‌های نوپا از این بوم کسب و کار همانند تابلوی راهنما برای جهت‌دهی به راه‌و‌روش کسب و کار استفاده می‌کنند.

مدل بوم کسب و کار به روشی گفته می‌شود که شرکت در امور تجاری که درپیش گرفته‌است و با استفاده از روش هایی برای دست آوردن درآمد، توانسته سبب حفظ ثبات خویش گردد. در این روش با دستیابی به منابع و اقتضای مشتری، پیشنهادی جهت ارائه ارزش خاص مشتری  عرضه شده و در نتیجه مزایا و درآمد مناسبی نصیب شرکت می شود. به بیانی دیگر، بوم کسب و کار نحوه‌ی کسب درآمد به وسیله اجزا را با مشخص‌کردن موقعیت آنها در زنجیره‌ی نیاز مشتری تفسیر می‌کند. در زمینه تجارت الکترونیک مخصوصاً زمانی که طرفین تجاری در پی تامین یا خرید کلی محصولات ویژه می‌گردند، می‌توانند از وبسایت‌های معتبر که در صفحه نتایج موتور‌ جستجو (به طور مثال صفحه نتایج گوگل) ظاهر می‌شوند کمک بگیرند. این وبسایت‌های معتبر 9 عنصر را برای بوم کسب و کار مطرح کرده‌اند: ۱. طبقه بندی مشتریان ۲.ارزش پیشنهادی ۳. کانال‌های توزیع ۴. ارتباط با مشتریان ۵. جریان درآمد ۶. منابع اصلی سازمان ۷. فعالیت اصلی ۸. شرکای کلیدی و در پایان ساختار هزینه‌ها.

چگونه می توان از بوم کسب و کار جهت توسعه ایده استفاده کرد؟

مناسب ترین راهکار برای بوم کسب و کار کاربرد توسعه ایده می باشد. ایجاد یک ایده در یک کسب و کار جدید الزاماً به مفهوم ایجاد ناگهانی کسب و کار مبتکرانه ای که تاکنون وجود نداشته نخواهد بود. فعالیت شما با تقلید از مدل های مختلف کسب و کار و تلاش در نوآفرینی در آن ها برای تولید مزایای رقابتی با سایر رقبای بازار بایستی آغاز شود. برای این حرفه، بوم کسب و کار وسیله توانایی است که امکان توسعه ایده را به شما با 4 محور اصلی یعنی منابع، ارزش، مشتری و منابع مالی می دهد.

حکایت کلیه کار آفرینان اکثرا با این جمله شروع می شود: ( من ایده ای دارم). این جمله اگرچه شروعی برای حکایت هزاران کارآفرین موفق و بسیاری کارآفرین که در کار خود موفق نبوده اند، است اما این عاقبت ساعت ها، روزها.... و گاهی سال ها سر و کله زدن و سعی و کوشش شخص است که معمولاً حرفی از آن به وسط نمی آید.

بوم کسب و کار

چگونه می توان برای بوم کسب و کار یک ایده جدید خلق نمود؟

این سؤالی است که احتمالاً بتوان از دیدگاه‌های گوناگون به آن پاسخ داد، همچنین در این بخش ما ایده آفرینی را همانند یکی از مراحل مدون کارآفرینی و بر اساس مدل کسب و کار شناسایی می‌نماییم.

برای توسعه ایده در کسب و کار جدید می توان از  خط مشی های زیر تبعیت نمود:

• با توجه به منبع

نوآفرینی بر طبق منبع ریشه در زیر‌بناها و شرکای کلیدی حاضر دارد. در این راهبرد، ایده‌ی اساسی خلق فرصتی نو و یا بهره گیری از فرصت موجود برای پیشرفت عملکرد و افزایش سود در روند‌های کسب و کار است. نوآفرینی در این محور را می‌توان با شیوه‌های گوناگون به‌وجود آورد. این سیاست‌ها سبب افزایش سود شده و به پیروی از آن برای شما مزایای رقابتی با دیگر رقبای موجود در بازار را ایجاد خواهد‌کرد.

• با توجه به ارزش پیشنهادی

نوآفرینی بر پایه‌ارزش پیشنهادی، شامل ایجاد ارزش‌های پیشنهادی جدید می‌باشد که دیگر بخش‌های سازنده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این نوآفرینی می‌تواند به مفهوم عرضه یک ارزش نو، برجسته و جهشی بوده و یا امکان دارد عرضه‌ی ارزش‌های حاضر در بازار با نگرش اما با دید متفاوت باشد.

•با توجه به مشتری

نوآفرینی بر طبق محور مشتری بر اساس خواسته‌های مشتری و سهولت در دستیابی و افزایش سهولت صورت می گیرد.

• با توجه به تأمین مالی

نوآفرینی‌ای که پیشبرد آن‌ مسیرهای نوین درآمدی، مکانیسم قیمت‌گذاری یا کاهش فرم‌های هزینه بوده‌است، در این بخش قرار می‌گیرند.

 چرا برای توسعه ایده‌ی اپلیکیشن به یک بوم کسب و کار نیاز دارید؟

برای توسعه ایده‌ی اپلیکیشن باید قبل از هر چیزی بوم تجاری آن را رسم نمایید. بدین معنی که هدف خود را مشخص نمایید؛ اپلیکیشنی که می‌خواهید طراحی کنید در چه زمینه‌ای باشد؟ بازی، آموزشی یا ابزار؟ پس از اینکه هدف را تعیین نمودید می‌توانید با توجه به نیازتان از آن‌ها بهره بگیرید.  طراحی یک بوم کسب و کار ویژه می‌تواند برای کسب و کار شما به نسبت رقبای شما باعث ایجاد فضای رقابتی می شود. اگر کسب و کار شما بتواند کالاها یا خدمات مناسب‌تری از سایر کمپانی‌ها در بازار ایجاد و عرضه نماید، یک مزیت رقابتی به حساب می‌آید که این بوم کسب و کار به توسعه ایده نیاز دارد.

مراحل پیاده‌سازی اپلیکیشن

تعریف شما از موفقیت: مقصود از موفقیت چیست؟ تعداد دانلود، تعداد کاربران فعال یا میزان هزینه پرداختی

تعیین بودجه: با درنظرگرفتن هدف می‌توان میزان بودجه را تعیین نمود.

پلتفرم برنامه: در این مرحله، باید بررسی‌های لازم را برای انتخاب پلتفرم مناسب، انجام‌دهید.

سطح کیفی اپلیکیشن: اپلیکیشن باید هم ازنظر تخصصی هم از نظر کیفی، سطح بالایی داشته‌باشد تا کاربران به استفاده از آن تشویق شوند.

تعیین اهداف میزان انتشار این اپلیکیشن: برای انتشار اپلیکیشن بایستی بازاریابی انجام‌شده و تبلیغاتی برای معرفی داشته باشد.

توسعه ایده‌ی اپلیکیشن‌هایی که سبب ایجاد افزایش کسب و کار می‌شوند شامل: اپلیکیشن‌های ارتباطی، مذهبی، آموزشی، کتاب الکترونیکی، آب و هوا، پزشکی، خدماتی و...

معرفی بلوک‌های بوم ناب برای توسعه اپلیکیشن‌های موبایلی

به منظور اینکه عملکرد بوم کسب و کار را به خوبی درک‌کنید، با ذکر یک مثال بخش‌های گوناگون بوم را باهم کامل می‌کنیم.

کسب و کاری که می‌خواهیم به ترسیم بوم برایش بپردازیم، کافه بازار، نخستین فروشگاه اپلیکیشن‌های اندرویدی در کشور عزیزمان ایران است. بدون شک اگر شما یک گوشی هوشمند و مجهز به سیستم اندروید داشته‌باشید، اطلاعاتی درمورد این نرم افزار دارید. کافه بازار مکانی است که برنامه‌نویسان به ارائه نرم‌افزار‌های محلی موبایل می‌پردازند و کاربران هم در این بستر، نرم‌افزار‌های ضروری خویش را خریداری یا دانلود می‌کنند.

بی شک این نوع کسب و کار در کافه بازار از اجزای پیچیده‌تر و مفصل تری ساخته شده‌است که در اینجا  به صورت خلاصه، به آموزش بوم کسب و کار و بخش‌های مختلف آن را می‌پردازیم. در این بخش به تحلیل 9 عنصر سازنده‌ی بوم کسب و کار در کافه بازار می‌پردازیم:

•  طبقه بندی مشتریان

نخستین قسمت از بوم کسب و کار، طبقه بندی مشتریان است. کافه بازار شامل چند نوع مشتری است. اولین بخش اشخاصی هستند که دارای دستگاه‌های هوشمند اندرویدی هستند، بخش دیگر برنامه‌نویسان این اپلیکیشن‌ها هستند که به دنبال درآمد و سوددهی هستند، و بخش دیگر نیز مالکان کسب و کارها می‌باشند که تمایل دارند روی کالاهای خود تبلیغاتی بااستفاده از برنامه داشته باشند.

• ارزش پیشنهادی

در اینجا سؤالی که پیش می‌آید این است که ارزش پیشنهادی کافه بازار برای هر کدام از بخش‌های مربوط به مشتریان چیست؟ به عنوان مثال کسی که گوشی اندروید دارد، به چه دلیل این اپلیکیشن را نصب می کند؟ یکی از دلایل نصب این نرم‌افزار بومی بودن آن است و اینکه توانایی دستیابی به انواع تجهیزات و اپ‌های ایرانی را فراهم می‌سازد. با استفاده از پلتفرمی که این نرم‌افزار مهیا نموده، دستیابی به مضمون فارسی، اپ‌های فارسی و قابلیت پرداخت‌های آنلاین و... میسر می‌سازد. اما از دیدگاه برنامه‌نویسان کافه بازار این فرصت را برای آن‌ها فراهم ساخته تا اپلیکیشن‌شان را در‌دسترس کاربران ایرانی قرار‌دهد و این موضوع نیز سبب ایجاد درآمد آن‌ها شده‌است.

 شبکه ها

تاکنون با تعریف طبقه‌بندی مشتریان و ارزش پیشنهادی بوم کسب وکار آشنا شدید. بایستی برای هر قسمت از مشتریان ارزش پیشنهادی را یادداشت نمایید، بنابراین برای هر قسمت یک رنگ را انتخاب کنید تا استنباط مدل BMC بیشتر شود. در اینجا سؤالی که پیش می‌آید این است که کافه بازار چگونه و به چه روشی ارزش پیشنهادی را به کاربران خود می‌رساند؟ یا اینکه به عنوان یک کاربر چگونه به محتوای فارسی و اپ ایرانی می‌توان دسترسی داشت؟ جواب این سؤال کاملاً مشخص است به وسیله نرم‌افزار کافه بازار این مشکل رفع‌خواهد‌شد.

برنامه نویسان به واسطه API هایی که اپلیکیشن بازار در اختیار آنها قرار می‌دهد و هم به وسیله‌ی پنل وب سایت می‌توانند به این عوامل درسترسی داشته‌باشند.

•  تماس با مشتریان

نرم‌افزار کافه بازار چگونه می تواند مشتریان خود را حفظ و باعث افزایش آنها شود؟ چه نظرات و ایده‌هایی برای افزایش رضایت کاربران دارد؟

کافه بازار شامل یک بخش پشتیبانی قوی می‌باشد، افزون براین با تخفیف‌ها و جشنواره‌هایی که عرضه می‌کند خشنودی کاربران را فراهم می‌نماید و در پایان رابطه‌ی مطلوبی بین کاربر و سرویس ایجاد می‌شود. کافه بازار برای برنامه‌نویسان نیز یک بخش حمایتی دارد و از سویی سالانه یک برنامه منحصر‌به‌فرد به نام پنجشنبه بازار ارائه می‌شود که در این رویداد از برنامه‌نویسان که با این گروه همکاری دارند، دعوت می‌شود. مکان‌های آموزشی و سخنرانی‌های اختصاصی در امتداد ارتقای سطح علمی صورت می‌گیرند و از برنامه‌های برگزیده قدردانی می شود. کلیه این موارد در رضایت این جز از مشتریان نقش به سزایی دارد.

•  جریان درآمدی

این اپلیکیشن یک نوع پلتفرم می‌باشد و طرح اساسی درآمد آن به این صورت است که از فروش اپلیکیشن‌های گوشی همراه درصدی را دریافت می‌کند.

• منابع کلیدی

کافه بازار برای اینکه بتواند همیشه برقرار بماند به چه منابعی نیاز دارد؟ مهم‌ترین منابع نرم‌افزار کافه بازار عبارتند از: نیروهای انسانی: مسئولین، برنامه‌نویس‌ها، بخش پشتیبانی، بازاریاب‌ها. منابع دیگر شامل: حقوق پرسنل، پول و تبلیغات.

• فعالیت های کلیدی

کدام فعالیت‌های کلیدی برای استراتژی مدل BMC کافه بازار مورد نیاز است؟ استخدام نیروی انسانی باتجربه و مسئول، گسترش پلتفرم نرم‌افزاری وب و اپلیکیشن، بهسازی سرورها،

رصد بازار، تبلیغات و ریشه یابی رفتار مصرف‌کننده، آماده‌سازی محیطی راحت برای کار گروهی، فراهم‌کردن ابزار سخت‌افزاری و نرم‌افزاری مطلوب، وارسی موضوعات حقوقی کسب و کار و جلوگیری از به‌وجودآمدن چالش‌ها.

•  شرکای کلیدی

شریک به کسی گفته می شود که برخی از فعالیت‌های کلیدی را خیلی بهتر از شما انجام می‌دهد یا بعضی از منابع را سریع‌تر می‌تواند تأمین نماید‌. به‌عنوان مثال احتمالاً رسانه‌هایی که در حیطه‌ی شناساندن اپلیکیشن‌های گوشی همراه با کافه بازار همکاری می‌کنند، از شرکای کلیدی محسوب می‌شوند. یا اینکه اگر یک کمپانی سرمایه‌ای را برای کافه بازار تأمین کند نیز یکی از شرکای کلیدی به شمار می‌آید.

• ساختار هزینه

کلیه موارد گفته‌شده در بالا به پول و هزینه نیاز دارد. در کافه بازار دو گروه هزینه اساسی وجود دارد: هزینه‌های ثابت مانند هزینه اجاره و حقوق پرسنل که این هزینه‌ها همیشگی هستند.

هزینه‌های متغیر که بستگی به بزرگ‌شدن اندازه کافه بازار دارد، به عنوان مثال با توسعه دانلودها هزینه‌ها افزایش می‌یابد این هزینه‌ها به مقدار بهره‌وری و تعداد کاربران کافه بازار بستگی دارد.

نویسنده : وستا کانتنت تاریخ انتشار : شنبه ۴ مرداد ۱۳۹۹
   همه مقالات   
 
 
 

درباره وستا


شرکت دانش‌بنیان وستا از سال ۱۳۹۰ با همکاری گروهی از جوانان خلاق و پرتلاش فعالیت خود را آغاز کرد. این جوانان با نگاه به آینده‌ای روشن، دانش و مهارت‌های خود را در حوزه تکنولوژی به کدهای برنامه‌نویسی برای وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها تبدیل کردند. با هدف گسترش فعالیت‌ها و حضور در رقابت‌های بزرگتر، تصمیم گرفتیم تا به‌صورت یک شرکت رسمی وارد عرصه شویم. بدین ترتیب شرکت وستا سیستم با ساختاری فنی و مهندسی شکل گرفت و حضور ما در جامعه فناوری ایران پررنگ‌تر شد. همزمان با پیشرفت تکنولوژی و افزایش دسترسی به اینترنت، وستا توانست با ارائه فناوری‌های نوین، جایگاه خود را به‌عنوان یک شرکت دانش‌بنیان تثبیت کند و در لیست برترین شرکت‌های ایران قرار گیرد. ما در وستا، به‌عنوان خانواده‌ای بزرگ، از چندین تیم متخصص در حوزه‌های مختلف تشکیل شده‌ایم و با همدلی و همکاری، به دنبال تحقق رویاهایمان هستیم. تماشای تحقق آنچه روزی تنها در ذهن داشتیم و اکنون به واقعیت پیوسته، برای ما لذت‌بخش است. اکنون آماده‌ایم تا با استفاده از دانش و تخصص خود در حوزه فناوری‌های روز، به بهترین شکل ممکن به مشتریان و کارفرمایان عزیز خدمت‌رسانی کنیم.

از وستا بیشتر بدانید

نمادها و مجوزهای وستا


  • اینستاگرام وستا
  • لینکدین وستا
  • توئیتر وستا
  • فیسبوک وستا
  • آپارات وستا


Hello[at]Vestateam.net

تمام حقوق این سامانه برای شرکت وستا رهاورد طاها محفوظ بوده و هر گونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد © 2011-